Omgaan met de onzichtbare gevolgen van een SAB: lotgenotencontact en psycho-educatie in het UMCG

Al lange tijd stond het hoog op het “professionele verlanglijstje” van dr. Anne Buunk, neuropsycholoog in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG): een groep speciaal voor SAB-patiënten. Om extra uitleg te geven over de onzichtbare gevolgen, maar vooral om ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren. Promovenda Sara Khosdelazad zag veel patiënten in het kader van de ICONS studie en hoorde regelmatig over de behoefte aan dergelijk lotgenotencontact. Samen stortten zij zich de afgeholpen maanden op de organisatie.

Op donderdag 21 oktober was het dan zover: de eerste bijeenkomst met drie deelnemers, bewust een kleine groep. Al snel na de kennismaking bleek er onderling veel herkenning te zijn. De aanwezigen wisselden tips en ervaringen uit en daarmee was één van de doelen eigenlijk al snel behaald. Tijdens de bijeenkomsten worden verschillende thema’s behandeld, zoals vermoeidheid, verwerking en relaties. Maar ook wordt er stilgestaan bij wat de deelnemers is overkomen en wat er precies gebeurd is in de hersenen. Tijdens en nadien krijgen ze de mogelijkheid tot evaluatie; sluiten de onderwerpen aan bij hun beleving, zijn er suggesties voor andere thema’s?

Tot nu toe zijn Sara en Anne erg positief over deze vorm – ook vanuit de deelnemers krijgen ze een hoop positieve reacties terug. “Dit heb ik gemist” en “Wat fijn om hier met iemand over te kunnen praten die mij ook daadwerkelijk snapt” zijn voorbeelden. Hopelijk krijgt het een vervolg en kunnen deze bijeenkomsten structureel aangeboden worden in het UMCG

Heeft u ook een bijzonder verhaal of wetenschappelijk nieuws of over hersenaneurysma’s? Stuur dan een berichtje naar redactie@hersenaneurysma.nl