Voorspelmodel bij groeiende hersenaneurysma’s

Wanneer er wordt besloten om een ongebarsten aneurysma niet te behandelen, wordt vaak het aneurysma in de gaten gehouden door middel van scans. Met de scan checkt de arts of het hersenaneurysma groeit. Artsen wisten al dat groeiende aneurysma’s een grotere kans hebben om te leiden tot een subarachnoïdale bloeding, maar zij wisten niet de precieze kans. Daarom deed arts-onderzoeker Laura van der Kamp (UMC Utrecht) met haar collega’s onderzoek naar de kans op barsten bij groeiende hersenaneurysma’s. Zij ontwikkelden een voorspelmodel, zodat een patiënt specifiek risico kan worden gegeven voor een patiënt met een groeiend aneurysma. Met de plaats, de grootte en de vorm van het aneurysma kan worden bepaald wat het precieze risico op een bloeding is. Het 1-jaars risico dat een aneurysma barst na groei zit tussen de 2.1% tot 10.6%. Dit risico op barsten kan gebruikt worden als uitgangspunt in de beslissing om het aneurysma al dan wel of niet te behandelen na groei.

Het hele artikel is te lezen (alleen in het Engels) via deze link

Heeft u ook een bijzonder verhaal of wetenschappelijk nieuws of over hersenaneurysma’s? Stuur dan een berichtje naar redactie@hersenaneurysma.nl