Risicofactoren hersenbloeding ontdekt

Risicofactoren hersenbloeding ontdekt

(Gepubliceerd op 23 november 2014)


Onderzoek, mede gefinancierd door de Hartstichting, wijst uit dat het van de grootte en de vorm van een uitstulping in een hersenslagader (aneurysma) afhangt of hij zal groeien. Grote uitstulpingen barsten gemakkelijker open en leiden zo vaker tot een hersenbloeding. Deze onderzoeksresultaten publiceerde dr. Stijntje Bor in het tijdschrift Stroke van 23 november 2014.

Een uitstulping aan een hersenslagader, een aneurysma, kan zich bevinden in de ruimte tussen de schedel en de hersenen (de subarachnoïdale ruimte). Zo’n aneurysma kan in de loop van het leven ontstaan. Lang niet alle aneurysma’s barsten. Hoe groter het aneurysma, hoe groter de kans dat het uiteindelijk openbarst en er een subarachnoïdale hersenbloeding (SAB) optreedt. Deze treedt plotseling op en treft vaak jonge mensen. Van de mensen die deze ernstige hersenbloeding krijgen, sterft zeker de helft. Van de mensen die in leven blijven is bijna de helft hulpbehoevend. Het onderzoek van Stijntje Bor richtte zich op dit type hersenbloedingen.

Stoppen met roken
Dr. Stijntje Bor ontdekte welke factoren passen bij groei van een aneurysma. Zo blijken brede aneurysma’s minder vaak te groeien dan ballonvormige aneurysma’s. Ronde aneurysma’s groeien ook minder vaak dan bijvoorbeeld hartvormige aneurysma’s of aneurysma’s met bultjes.
Uit het onderzoek van Stijntje Bor blijkt dat aneurysma’s vaker groeien bij mensen die roken. Stijntje Bor: “Groei kan ervoor zorgen dat een klein, relatief ongevaarlijk, aneurysma uitgroeit tot een groot aneurysma, dat sneller kan openknappen. Het is dus belangrijk dat mensen met aneurysma’s stoppen met roken.”

Erfelijkheid
De onderzoeksresultaten zijn niet alleen van belang voor mensen die al weten dat ze een aneurysma hebben. Ook voor mensen die twee of meer eerstegraadsfamilieleden met een SAB hebben, zijn ze belangrijk. Stijntje Bor: “Uit eerder onderzoek weten we dat mensen met een familiaire belasting een sterk verhoogd risico hebben om ook een aneurysma of SAB te krijgen. Het is dus verstandig dat zij zich op aneurysma’s laten screenen. Wij raden deze mensen dan ook aan hun huisarts daarover te raadplegen. Door een hersenscan bij deze mensen te maken, kunnen artsen een aneurysma opsporen en behandelen vóórdat het barst.”


Beter voorspelbaar
Stijntje Bor hoopt dat artsen met deze onderzoeksresultaten beter kunnen voorspellen welke aneurysma’s zullen groeien en mogelijk barsten, en welke stabiel zullen blijven.