Magnesium bij hersenbloeding

Magnesium bij hersenbloeding baat niet

(Gepubliceerd 25 mei 2012, UMC Utrecht)


In tegenstelling tot wat artsen hoopten, blijken patiënten met een subarachnoïdale bloeding geen baat te hebben bij magnesiumzout. Neurologen van het UMC Utrecht wilden met het zout hersenschade na deze beroerte te voorkomen. Dat schrijven ze vandaag in het tijdschrift The Lancet.
Tussen 2004 en 2011 onderzochten neurologen van het UMC Utrecht Stroke Center 1200 patiënten met een subarachnoïdale bloeding (het MASH-II-onderzoek). Naast de gewone behandeling gaven ze de helft van de patiënten via een infuus magnesiumzout. De andere helft van de patiënten kreeg alleen een normaal infuus. Na drie maanden vergeleken ze de gezondheid van de beide groepen.


De patiënten die ook magnesium kregen waren niet beter af dan de patiënten die de standaardbehandeling kregen. In beide groepen liep de bloeding voor ongeveer een kwart van de patiënten slecht af: ze konden erna niet langer zelfstandig functioneren of overleden zelfs.

“Het werkt helaas niet”
“Wij vinden het erg jammer dat magnesium niet helpt bij deze kwetsbare patiënten”, reageert neuroloog Sanne Dorhout Mees. Zij is eerste auteur van het artikel in The Lancet. “Op basis van proefdieronderzoek en kleinere patiëntenonderzoeken hadden we verwacht dat mensen met magnesium minder hersenschade zouden oplopen. Ze zouden daardoor een betere kwaliteit van leven overhouden na de beroerte. Maar helaas werkt dat niet.”
Vanwege de hoge kwaliteit en de grootte is het Utrechtse onderzoek volgens Dorhout Mees het laatste woord over het beschermende effect van magnesium na een beroerte. Twee Amerikaanse neurologen bevestigen dat in The Lancet. Zij noemen het Utrechtse onderzoek “de definitieve klinische trial”. Verschillende ziekenhuizen, vooral in het buitenland, geven patiënten nu al wel magnesium om hersenschade tegen te gaan.

Hersencellen beschermen
Magnesium zou hersencellen kunnen beschermen tegen de schadelijke gevolgen van een subarachnoïdale bloeding. Eerder onderzoek van het UMC Utrecht bij bijna 300 patiënten liet zien dat magnesium de kans op nieuwe herseninfarcten verminderde en de gezondheid van patiënten verbeterde.
Een subarachnoïdale bloeding ontstaat door het scheuren van een uitstulping (aneurysma) van de bloedvaten in de hersenen. Deze bloedingen komen twee maal zoveel voor bij vrouwen als bij mannen en de helft van de patiënten is jonger dan 55 jaar. Enkele dagen na zo’n bloeding ontwikkelt 25 tot 35 procent van de patiënten herseninfarcten. Een derde van de patiënten overlijdt door de bloeding. Van de overlevers houdt ongeveer een derde hersenbeschadigingen waardoor ze niet meer zelfstandig kunnen functioneren. Het UMC Utrecht behandelt jaarlijks ongeveer 150 patiënten met zo’n bloeding. In Nederland krijgen elk jaar ongeveer 1500 mensen een subarachnoïdale bloeding.


Het UMC Utrecht leidde het onderzoek. Aan het onderzoek deden zes Nederlandse en twee buitenlandse ziekenhuizen mee. Neuroloog Sanne Dorhout Mees promoveert op 7 juni aan het UMC Utrecht mede op dit onderzoek. De Hartstichting droeg bij aan de financiering ervan.