Hoe kom ik eraan?

Hoe kom ik aan een hersenaneurysma?

Het is niet goed bekend waarom de ene persoon een aneurysma ontwikkelt en de andere niet. De bloeddruk heeft wel enige invloed hierop (met andere woorden: het hebben van een hoge bloeddruk is een risicofactor) maar het precieze mechanisme van het ontstaan van een aneurysma is niet duidelijk. Het heeft wel iets met slijtage van de bloedvaten te maken, want we zien zelden bij jonge mensen een aneurysma.

Aangeboren zwakke plek

Artsen vermoeden dat een aneurysma van de hersenslagaders ontstaat uit een aangeboren zwakke plek van de vaatwand, maar dat weten we nog niet zeker. Aangeboren betekent dat de afwijking tijdens de ontwikkeling (dus nog voor de geboorte) ontstaan is. Dat betekent dus niet dat het erfelijk is. Wel zijn er families waarbij vaker dan normaal een aneurysma voorkomt.

Ook is er een aantal zeldzame erfelijke ziekten waarbij vaker dan normaal aneurysma’s van de hersenen optreden. In zeldzame gevallen ontstaat een aneurysma door een infectie van de vaatwand bijvoorbeeld als een patiënt een (bacteriële) bloedvergiftiging heeft. Een ander zeldzaam aneurysma ontstaat soms door de veranderde bloedstroming bij een arterio-veneuze vaatmisvorming.