Hersenaneurysma

Een aneurysma in de hersenen is te omschrijven als een uitstulping van de wand van een hersenslagader. Het kan het beste worden omschreven als een fietsband: in de buitenband zit een gat en op die plaats puilt de binnenband als een ballonnetje naar buiten. Dit ballonnetje of uitstulping noemen we een aneurysma. Het aneurysma zit vrijwel altijd op de splitsing van twee slagaders, meestal aan de onderkant van de hersenen of hersenstam.

Het doet iets met je als er iets ‘fouts’ in je hersenen zit waar artsen vaak maar lastig bij kunnen komen. Hoewel zo’n hersenaneurysma maar relatief zelden barst, zijn de gevolgen vaak groot. Eenderde van de patiënten geneest, maar aanhoudende klachten, blijvende invaliditeit en zelfs overlijden horen zeker ook bij dit ziektebeeld.

1) Er is een aangeboren dunne plek in de wand van een hersenslagader, die hier in doorsnede wordt getoond.

2) Onder invloed van de bloeddruk ontstaat er een uitstulping van de dunne plek in de vaatwand.

3) Met de jaren wordt de uitstulping (aneurysma) steeds groter.

4) Tenslotte barst het aneurysma en volgt er een bloeding. Als reactie van het weefsel op bloedproducten ontstaat er een kramp (spasme) van de slagader, hetgeen in bepaalde gevallen kan leiden tot een verminderde bloedtoevoer naar hersengebieden die door de slagader worden verzorgd (ischemie) en daardoor kunnen afsterven.