Ontstekingsremmers om schade na bloeding tussen hersenvliezen te verminderen (CLASH studie)

Schermafbeelding 2019 01 08 om 21.22.03

Jaarlijks krijgen in Nederland ongeveer 1500 mensen een bloeding tussen de hersenvliezen. Het overkomt vaak jonge mensen: de helft is jonger dan 50 jaar. Eén derde overlijdt hieraan, en 1 op de 3 heeft blijvende hersenschade en klachten. Bij dit soort hersenbloedingen leidt het bloed tussen de hersenvliezen tot een plaatselijke ontstekingsreactie. Deze ontstekingsreactie beschadigt de hersenen. Bij onderzoek in het lab blijkt dat behandeling met ontstekingsremmers de hersenschade tot wel 40% vermindert. 

Met de CLASH studie willen we onderzoeken of het geven van ontstekingsremmers snel na de hersenbloeding de ontstekingsreactie remt. De helft van de mensen die meedoet aan het onderzoek zal de ontstekingsremmer driemaal toegediend krijgen en de andere helft krijgt geen medicijn toegediend. Vervolgens wordt van de patiënten de ontstekingsactiviteit gemeten en bijgehouden hoe veel lichamelijke of verstandelijke beperkingen zij hebben.

De CLASH studie loopt momenteel in het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) en zal binnenkort ook starten in het Erasmus Medisch Center (Erasmus MC) in Rotterdam. Mensen die een hersenvliesbloeding gehad hebben en binnen vijf uur in het UMCU of het Erasmus MC zijn, kunnen in aanmerking komen om mee te doen aan deze studie. 

Reinier en Jacques zijn namens de HPP betrokken bij deze studie als ervaringsdeskundigen.

Heeft u ook een bijzonder verhaal of wetenschappelijk nieuws of over hersenaneurysma’s? Stuur dan een berichtje naar redactie@hersenaneurysma.nl