Groot onderzoek van start bij patienten met een ongebarsten hersenaneurysma

Logo

Recentelijk is in het UMC Utrecht de PROTECT-U studie van start gegaan (Prospective Randomized Open-label Trial to Evaluate risk faCTor management in patients with Unruptured intracranial aneurysms). 

Voor dit onderzoek komen patienten met een ongebarsten hersenaneurysma in aanmerking waarbij het aneurysma niet gecoild of geclipt is omdat de kans op barsten van het aneurysma kleiner is dan de kans op complicaties van preventief coilen of clippen. Er zal onderzocht worden of een medicamenteuze behandelingsstrategie leidt tot een kleinere kans op groei en barsten van een hersenaneurysma vergeleken met de huidige standaardbehandeling. 

De behandeling bestaat uit een lage dosering ontstekingsremmend medicijn [acetylsalicylzuur (beter bekend als aspirine), 100 mg per dag] en het advies om de bloeddruk intensiever te behandelen [streefwaarde bovendruk <120 mmHg] in combinatie met een bloeddrukmeter thuis). 

In totaal zullen ongeveer 776 patiënten uit 20 verschillende ziekenhuizen in Nederland en Duitsland meedoen aan de studie. De hoofdonderzoekers zijn Prof. dr. Nima Etminan, neurochirurg verbonden aan de Universiteit van Mannheim, en Dr. Mervyn Vergouwen, neuroloog verbonden aan het UMC Utrecht. 

Voor meer informatie kunt u terecht op de website www.protect-u-trial.com of mailen naar policvz@umcutrecht.nl

Heeft u ook een bijzonder verhaal of wetenschappelijk nieuws of over hersenaneurysma’s? Stuur dan een berichtje naar redactie@hersenaneurysma.nl