Nieuwsbrief

Met ingang van dit nieuwe jaar willen we ook een paar keer per jaar een nieuwsbrief uitbrengen. We willen u graag op de hoogte houden van de patiëntendagen, medisch onderzoek en ontwikkelingen.

Via deze LINK kunt u zich aanmelden voor onze nieuwsbrief.

 

Patiëntenochtend in Den Haag

2 november organiseren we weer een patiëntenochtend, deze keer in het Haaglanden Medisch Centrum Westeinde in Den Haag. De ochtend is zo goed ontvangen dat we hiermee doorgaan. 

Via deze LINK kunt u zich aanmelden voor deze ochtend

 

 

Ontstekingsremmers om schade na bloeding tussen hersenvliezen te verminderen (CLASH studie)

Jaarlijks krijgen in Nederland ongeveer 1500 mensen een bloeding tussen de hersenvliezen. Het overkomt vaak jonge mensen: de helft is jonger dan 50 jaar. Eén derde overlijdt hieraan, en 1 op de 3 heeft blijvende hersenschade en klachten. Bij dit soort hersenbloedingen leidt het bloed tussen de hersenvliezen tot een plaatselijke ontstekingsreactie. Deze ontstekingsreactie beschadigt de hersenen. Bij onderzoek in het lab blijkt dat behandeling met ontstekingsremmers de hersenschade tot wel 40% vermindert. 

Met de CLASH studie willen we onderzoeken of het geven van ontstekingsremmers snel na de hersenbloeding de ontstekingsreactie remt. De helft van de mensen die meedoet aan het onderzoek zal de ontstekingsremmer driemaal toegediend krijgen en de andere helft krijgt geen medicijn toegediend. Vervolgens wordt van de patiënten de ontstekingsactiviteit gemeten en bijgehouden hoe veel lichamelijke of verstandelijke beperkingen zij hebben.

De CLASH studie loopt momenteel in het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) en zal binnenkort ook starten in het Erasmus Medisch Center (Erasmus MC) in Rotterdam. Mensen die een hersenvliesbloeding gehad hebben en binnen vijf uur in het UMCU of het Erasmus MC zijn, kunnen in aanmerking komen om mee te doen aan deze studie. 

Reinier en Jacques zijn namens de HPP betrokken bij deze studie als ervaringsdeskundigen.

 

Schermafbeelding 2019 01 08 om 21.22.03

 

Patiëntenmiddag in Zwolle

Zaterdag 9 februari 2019 organiseren we een patiëntenmiddag in het Isala ziekenhuis in Zwolle.

Als u daarbij aanwezig wilt zijn, via deze link vindt u het programma en de informatie hoe u zich kunt aanmelden voor deze middag.

Graag tot 9 februari!

 

Patiëntenmiddag in Amsterdam

Zaterdag 10 november organiseren wij als HPP alweer de laatste patiëntenmiddag van dit jaar voor patiënten en hun naasten.

Via deze link vindt u het programma en de uitnodiging.

Graag tot 10 november!

 

Patiëntenmiddag in Rotterdam

Zaterdag 6 oktober organiseren wij als HPP weer een patiëntenmiddag voor patiënten, maar ook zeker voor hun naasten.

Via deze link vindt u de uitnodiging en het programma.

Wij hopen u graag te zien! 

 

Ymke van Lunsen-Lok loopt de 4-daagse van Nijmegen met aandacht voor de hpp

Hieronder haar verhaal

Mijn naam is Ymke en ben 42 jaar oud en sinds augustus weet ik door familie screening, dat ik hersenaneurysma heb. Heel klein (3.5mm) zeggen de doktoren maar voor mij voelt het als een bom in mijn hoofd. Het heeft mij maanden gekost om weer op mijn lijf te kunnen vertrouwen. In het begin wilde ik niet alleen zijn want stel je voor.....
 
De dag na de grote vakantie 2017 werd ik dan ook met ambulance opgehaald. Vals alarm. Vanaf dat moment was ik op zoek naar herkenning en daar was het hersenaneuryma patiënten platform. Voor mij duidelijke informatie. 
 
Dit jaar zit ik goed in mijn vel, moet over 1.5 jaar weer door de MRI. Sinds 2016 liep ik al de 4 daagse van Nijmegen. 4 dagen afzien maar sinds mijn diagnose ga ik niet 40 maar 50 km lopen. Ik heb mij laten sponseren voor 5 euro per persoon. Mijn doel om zoveel mogelijk op te halen voor het hersenaneurysma patiënten platform. 
 
Door de sponsering op deze manier hoop ik geld binnen te krijgen, maar ook aandacht voor de ziektebeeld.
 
Groetjes Ymke
 
Wilt u Ymke sponsoren dan kunt u contact opnemen door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
 
Uiteraard wensen wij Ymke alle succes toe tijdens de 4-daagse!
 
hpps
 

Groot onderzoek van start bij patienten met een ongebarsten hersenaneurysma 

 

Recentelijk is in het UMC Utrecht de PROTECT-U studie van start gegaan (Prospective Randomized Open-label Trial to Evaluate risk faCTor management in patients with Unruptured intracranial aneurysms).

Voor dit onderzoek komen patienten met een ongebarsten hersenaneurysma in aanmerking waarbij het aneurysma niet gecoild of geclipt is omdat de kans op barsten van het aneurysma kleiner is dan de kans op complicaties van preventief coilen of clippen. Er zal onderzocht worden of een medicamenteuze behandelingsstrategie leidt tot een kleinere kans op groei en barsten van een hersenaneurysma vergeleken met de huidige standaardbehandeling.

De behandeling bestaat uit een lage dosering ontstekingsremmend medicijn [acetylsalicylzuur (beter bekend als aspirine), 100 mg per dag] en het advies om de bloeddruk intensiever te behandelen [streefwaarde bovendruk <120 mmHg] in combinatie met een bloeddrukmeter thuis).

In totaal zullen ongeveer 776 patiënten uit 20 verschillende ziekenhuizen in Nederland en Duitsland meedoen aan de studie. De hoofdonderzoekers zijn Prof. dr. Nima Etminan, neurochirurg verbonden aan de Universiteit van Mannheim, en Dr. Mervyn Vergouwen, neuroloog verbonden aan het UMC Utrecht. 

Voor meer informatie kunt u terecht op de website www.protect-u-trial.com of mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Logo 

 

 

 

 

Sponsorloop tbv het HPP

Maupertuus, de particuliere school voor kinderen met leer- en/of ontwikkelingsproblemen in Driebergen, heeft in haar Lustrumjaar een sponsorloop gehouden om de doelstellingen van HPP te ondersteunen. Op 28 maart 2018 werd het startschot voor de loop gegeven door de burgemeester van Bunnik. Twee weken eerder kregen de leerlingen van Maupertuus meer uitleg over een SAB, hersenaneurysma en de gevolgen en de revalidatie. De lezingen werden gegeven door Inez Koopman, promovendus in het UMC Utrecht en bestuurslid van HPP, Carola Deurwaarder.

Update: Maupertuus heeft met deze sponsorloop het fantastische bedrag van € 2386,48 opgehaald! Bianca Jullens mocht namens onze stichting de cheque in ontvangst nemen van een aantal leerlingen van Maupertuus.

1  2 2 1